Jeśli Twoje dziecko choruje na niedokrwistość z niedoboru żelaza, to z tego artykułu dowiesz się, co może być przyczyną anemii oraz jaką dietę zastosować, aby wspomóc leczenie dziecka.
Anemia to najczęstsze schorzenie hematologiczne u dzieci. Niedobór żelaza w diecie jest najpowszechniejszym niedoborem pokarmowym. Żelazo zalicza się do mikroelementów ze względu na niewielką ilość w organizmie oraz na małe dzienne zapotrzebowanie. Głównymi przyczynami niedoboru żelaza są:
Zwiększone zapotrzebowanie na żelazo występuje u wcześniaków i w okresie szybkiego wzrostu i dojrzewania. Do najczęstszych objawów niedoboru żelaza u dzieci należą:
W leczeniu anemii z niedoboru żelaza niezbędnych jest kilka elementów. Oprócz leczenia przyczynowego i odpowiedniej suplementacji żelaza wymagana jest odpowiednia dieta, uwzględniająca produkty bogate w żelazo. Warto pamiętać, że nie zawsze duża zawartość żelaza w produktach oznacza, że są one dobrym źródłem żelaza. Na przyswajalność żelaza wpływa wiele czynników, np. obecność czynników hamujących i wspomagających wchłanianie tego pierwiastka. W produktach spożywczych występują dwa rodzaje żelaza: hemowe i niehemowe. Żelazo hemowe jest pochodzenia zwierzęcego ‒ jest ono lepiej przyswajalne niż żelazo niehemowe, które znajduje się w roślinach. Do substancji, które hamują biodostępność żelaza, zaliczają się otręby i nasiona roślin strączkowych ze względu na znajdujące się w nich fityniany. Najważniejszym czynnikiem, który ułatwia wchłanianie żelaza, są duże ilości witaminy C, dlatego do kanapki z wędliną warto dodać pomidora lub paprykę czerwoną. Do warzyw będących dobrym źródłem witaminy C zaliczają się również: chrzan, jarmuż, natka pietruszki, szpinak, brukselka, kalarepa i kalafior. Natomiast do owoców z dużą zawartością witaminy C należą: truskawki, poziomki, cytryna, porzeczki czarne, kiwi, pomarańcza i grejpfrut. Czynnikami, które wspomagają wchłanianie żelaza, są również kwasy organiczne, takie jak kwas jabłkowy, mlekowy i cytrynowy ‒ znajdują się one w produktach kiszonych [1].
Bilansując i układając dietę w leczeniu z niedokrwistości z niedoboru żelaza, wskazane jest:
Zastosowanie wyżej wymienionych zasad pomoże podnieść poziom żelaza u dzieci, dlatego należy pamiętać, że prawidłowo zbilansowana dieta pozwala zapewnić odpowiedni wzrost i rozwój dziecka oraz umożliwi pokrycie zwiększonego zapotrzebowania na żelazo u dziecka chorego [1].
[1] K. Albrecht, M. Matysiak, Zalecenia dietetyczne w profilaktyce i leczeniu niezrostowych chorób układu krwiotwórczego, „Nowa Pediatria” 3/2018, s. 60‒69.
[2] M. Janczak, A. Janczak, Anemia z niedoboru żelaza u dzieci – o czym warto pamiętać, Wydawnictwo Nowa Pediatria 4/2019, s. 125.
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania produktu leczniczego, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy lek niewłaściwie stosowany zagraża Twojemu życiu lub zdrowiu.
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania produktu leczniczego, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy lek niewłaściwie stosowany zagraża Twojemu życiu lub zdrowiu.
Kontakt: PPF „HASCO-LEK” S.A. ul. Żmigrodzka 242e, 51-131 Wrocław
Informacja o leku: tel. (+48 22) 742 00 22
informacjaoleku@hasco-lek.pl
Korzystanie z serwisu nie zastępuje diagnozy lekarza czy konsultacji farmaceuty, zaleceń lekarza, czy farmaceuty co do przyjmowania leków, a także treści ulotki i Charakterystyki Produktu Leczniczego. Dołożyliśmy wszelkich starań, aby opublikowane opracowania były najwyższej jakości i odpowiadały potrzebom czytelników, a również były zgodne z obowiązującymi przepisami i wytycznymi. Nie ponosimy odpowiedzialności za własne decyzje użytkowników, mogące mieć wpływ na ich zdrowie, prowadzoną działalność gospodarczą lub zawodową.