Czym jest cukier i jakie są jego źródła? Jak wpływa na organizm najmłodszych? Czy z cukrem można dziś walczyć i jak? Poznaj jedną z przyczyn otyłości u dzieci oraz zobacz, jak możesz walczyć z otyłością u dziecka.
Przyjęło się powszechnie, że za dobre zachowanie, za bycie grzecznym czy za zrobienie czegoś wyjątkowego nagrodą są słodycze. Dzieci dostają je na święta, urodziny, za buziaka, którego dadzą babci czy za sprzątnięte zabawki. Sami zbudowaliśmy kult słodyczy i osadziliśmy je we własnej mentalności jako nagrodę. A przecież nie od dziś wiemy, że cukier szkodzi. Jak to zmienić?
W końcu zaczęły pojawiać się kampanie społeczne i głośno zaczęto mówić o tym, jak cukier wpływa na zdrowie nasze i naszych dzieci. Ale zacznijmy od podstaw…
Światowa organizacja zdrowia WHO dzieli cukry na:
Do naturalnych cukrów zaliczamy głównie owoce i warzywa. Zdecydowanie jest to zdrowsza alternatywa niż cukry wolne dodawane do żywności. Ilość naturalnych cukrów w owocach różni się w zależności od stopnia dojrzałości oraz rodzajów owoców. Małą ilość mają truskawki, maliny, cytryny, porzeczki, wiśnie, jagody oraz jabłka. Większą ilość cukrów mają: banany, czereśnie, winogrona, ananasy i gruszki. Oczywiście owoce w porównaniu z warzywami zawierają większe ilości cukrów, dlatego proporcja spożycia owoców do warzyw powinna wynosić około ¼ do ¾. Owoce powinny być spożywane w codziennej i zróżnicowanej diecie ze względu na dużą ilość witamin, składników mineralnych i antyoksydantów, ale ich ilość musimy kontrolować [2].
Źródłami cukrów w diecie dziecka są:
Cukier może stanowić składnik zróżnicowanej diety, pod warunkiem że jest spożywany z umiarem oraz zgodnie z indywidualnym zapotrzebowaniem. Konsekwencją zbyt dużego spożycia cukrów mogą być niedobory witamin, składników mineralnych, makroskładników, choroby dietozależne, otyłość u dzieci, choroby układu sercowo-naczyniowego oraz próchnica. Nieprawidłowe nawyki żywieniowe nie tylko są przyczyną otyłości u dzieci, ale również zwiększają ryzyko problemów społecznych w późniejszych latach życia dziecka. Wczesne dzieciństwo to szczególny czas z uwagi na kształtowanie się w tym czasie preferencji żywieniowych oraz smakowych. Dzieci mają wrodzone upodobanie do słodkiego smaku, lecz może się to utrwalić lub zmienić w zależności od tego, jakie produkty będziemy proponowali dziecku. Wykazano, że w wieku 2 lat nawyki żywieniowe mają już charakter utrwalony.
Najważniejsza zalecenia dla dzieci:
[1] P. Dziechciarz i in., Cukry w żywieniu dzieci i młodzieży – stanowisko Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci, „Standardy Medyczne/Pediatria”, 2019, s. 561–570.
[2] I. Sajór, Unikaj owoców, bo mają cukier, [online] https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/unikaj-owocow-bo-maja-cukier/ (dostęp 02.11.2022)
Kontakt: PPF „HASCO-LEK” S.A. ul. Żmigrodzka 242e, 51-131 Wrocław
Informacja o leku: tel. (+48 22) 742 00 22
informacjaoleku@hasco-lek.pl
Korzystanie z serwisu nie zastępuje diagnozy lekarza czy konsultacji farmaceuty, zaleceń lekarza, czy farmaceuty co do przyjmowania leków, a także treści ulotki i Charakterystyki Produktu Leczniczego. Dołożyliśmy wszelkich starań, aby opublikowane opracowania były najwyższej jakości i odpowiadały potrzebom czytelników, a również były zgodne z obowiązującymi przepisami i wytycznymi. Nie ponosimy odpowiedzialności za własne decyzje użytkowników, mogące mieć wpływ na ich zdrowie, prowadzoną działalność gospodarczą lub zawodową.