Alergia pokarmowa u dzieci stanowi dla rodziców źródło niepokoju o zdrowie i rozwój malucha oraz o otoczenie go należytą opieką. Aby ograniczyć ryzyko rozwoju alergii, skorzystaj ze specjalnej checklisty. Stosowanie się do zawartych w niej wytycznych to ważny element profilaktyki alergii pokarmowej u dziecka.
Alergia pokarmowa u dzieci to rosnący problem zdrowotny i społeczny. Towarzyszące jej objawy wpływają negatywnie na stan zdrowia i znacznie obniżają jakość życia. Najczęstsze alergie pokarmowe u dzieci to:
Naukowcy podkreślają, że określone działania dietetyczne i kliniczne mogą w znacznym stopniu ograniczyć występowanie kolejnej choroby cywilizacyjnej, jaką jest alergia pokarmowa u dzieci. Na proponowaną przez nich profilaktykę składają się:
Zadbaj o dobrze zbilansowaną dietę. Kobiety w czasie ciąży i karmienia piersią nie powinny wykluczać z jadłospisu potencjalnie alergizujących pokarmów. Stosowanie diety eliminacyjnej w ich przypadku jest nieuzasadnione – co więcej, zbyt rygorystyczna dieta eliminacyjna może doprowadzić do niedożywienia przyszłej mamy i płodu. Najlepszym rozwiązaniem jest dobrze zbilansowana dieta pod względem odżywczym [1].
Karm piersią przez co najmniej 4 miesiące. Jednym z kluczowych działań prewencyjnych w rozwoju alergii pokarmowej u dzieci jest karmienie piersią przez pierwsze 4–6 miesięcy życia. Mleko mamy to najbardziej wartościowy pokarm dla noworodków i niemowląt. Zapewnia pokrycie wszystkich potrzeb żywieniowych, a przy tym zawiera substancje aktywne biologicznie o działaniu immunologicznym, które chronią przed nieprawidłową odpowiedzią układu odpornościowego, co ma miejsce przy alergii [2].
Dopasuj produkty do diety dziecka. W przypadku zwiększonego ryzyka alergii pokarmowej u niemowlaka (z uwagi na obciążenie rodzinne), który nie może być karmiony piersią, powinno się podawać specjalne mieszanki (hydrolizaty białek) o zmniejszonej alergenności. W ich wyborze pomoże lekarz [1].
Rozszerzaj dietę dziecka w odpowiednim czasie. Za odpowiedni czas na rozszerzenie diety niemowlaka uważa się w przypadku dzieci karmionych piersią – po 6 miesiącu życia, a tych karmionych sztucznie – po 4 miesiącu życia. Badacze są zdania, że opóźnione wprowadzanie do jadłospisu potencjalnie alergizujących pokarmów nie ogranicza ryzyka alergii pokarmowej u niemowląt [1].
Podawaj prebiotyki i probiotyki. W zmniejszeniu ryzyka alergii pokarmowej u dziecka warto podawać dziecku od czasu do czasu prebiotyki i probiotyki. Pierwsze z nich to związki cukrowe znajdujące się w mleku mamy i wybranych mlekach modyfikowanych. Drugie to pożyteczne bakterie obecne w jogurtach czy kiszonkach, które wpływają na kształtowanie się flory jelitowej malca. Bakterie jelitowe uczestniczą w rozwoju układu immunologicznego, czyli odporności dziecka i zapewniają tym samym ochronę przed chorobami alergicznymi [1]. Pamiętaj jedynie, żeby robić to po konsultacji z lekarzem!
Kontakt: PPF „HASCO-LEK” S.A. ul. Żmigrodzka 242e, 51-131 Wrocław
Informacja o leku: tel. (+48 22) 742 00 22
informacjaoleku@hasco-lek.pl
Korzystanie z serwisu nie zastępuje diagnozy lekarza czy konsultacji farmaceuty, zaleceń lekarza, czy farmaceuty co do przyjmowania leków, a także treści ulotki i Charakterystyki Produktu Leczniczego. Dołożyliśmy wszelkich starań, aby opublikowane opracowania były najwyższej jakości i odpowiadały potrzebom czytelników, a również były zgodne z obowiązującymi przepisami i wytycznymi. Nie ponosimy odpowiedzialności za własne decyzje użytkowników, mogące mieć wpływ na ich zdrowie, prowadzoną działalność gospodarczą lub zawodową.