Alergie pokarmowe u dzieci – checklista, która ograniczy ryzyko choroby

alergie pokarmowe dzieci

Alergia pokarmowa u dzieci stanowi dla rodziców źródło niepokoju o zdrowie i rozwój malucha oraz o otoczenie go należytą opieką. Aby ograniczyć ryzyko rozwoju alergii, skorzystaj ze specjalnej checklisty. Stosowanie się do zawartych w niej wytycznych to ważny element profilaktyki alergii pokarmowej u dziecka.

Alergie pokarmowe u dzieci – rosnący problem

Alergia pokarmowa u dzieci to rosnący problem zdrowotny i społeczny. Towarzyszące jej objawy wpływają negatywnie na stan zdrowia i znacznie obniżają jakość życia. Najczęstsze alergie pokarmowe u dzieci to:

  • alergia na mleko krowie,
  • alergia na białko lub żółtko jaja kurzego,
  • alergia na soję lub pszenicę,
  • alergia na orzeszki ziemne, orzechy laskowe, włoskie lub inne,
  • alergia na owoce morze [1].

Naukowcy podkreślają, że określone działania dietetyczne i kliniczne mogą w znacznym stopniu ograniczyć występowanie kolejnej choroby cywilizacyjnej, jaką jest alergia pokarmowa u dzieci. Na proponowaną przez nich profilaktykę składają się:

  • zdrowa dieta w czasie ciąży i karmienia piersią,
  • karmienie piersią przez przynajmniej 4–6 miesięcy,
  • w przypadku dzieci niekarmionych piersią stosowanie preparatów mlekozastępczych,
  • odpowiedni czas rozszerzania diety,
  • wprowadzenie do diety prebiotyków i probiotyków [1].

Profilaktyka alergii pokarmowej u dziecka. Checklista dla mamy

Zadbaj o dobrze zbilansowaną dietę. Kobiety w czasie ciąży i karmienia piersią nie powinny wykluczać z jadłospisu potencjalnie alergizujących pokarmów. Stosowanie diety eliminacyjnej w ich przypadku jest nieuzasadnione – co więcej, zbyt rygorystyczna dieta eliminacyjna może doprowadzić do niedożywienia przyszłej mamy i płodu. Najlepszym rozwiązaniem jest dobrze zbilansowana dieta pod względem odżywczym [1].

Karm piersią przez co najmniej 4 miesiące. Jednym z kluczowych działań prewencyjnych w rozwoju alergii pokarmowej u dzieci jest karmienie piersią przez pierwsze 4–6 miesięcy życia. Mleko mamy to najbardziej wartościowy pokarm dla noworodków i niemowląt. Zapewnia pokrycie wszystkich potrzeb żywieniowych, a przy tym zawiera substancje aktywne biologicznie o działaniu immunologicznym, które chronią przed nieprawidłową odpowiedzią układu odpornościowego, co ma miejsce przy alergii [2].

Dopasuj produkty do diety dziecka. W przypadku zwiększonego ryzyka alergii pokarmowej u niemowlaka (z uwagi na obciążenie rodzinne), który nie może być karmiony piersią, powinno się podawać specjalne mieszanki (hydrolizaty białek) o zmniejszonej alergenności. W ich wyborze pomoże lekarz [1].

Rozszerzaj dietę dziecka w odpowiednim czasie. Za odpowiedni czas na rozszerzenie diety niemowlaka uważa się w przypadku dzieci karmionych piersią – po 6 miesiącu życia, a tych karmionych sztucznie – po 4 miesiącu życia. Badacze są zdania, że opóźnione wprowadzanie do jadłospisu potencjalnie alergizujących pokarmów nie ogranicza ryzyka alergii pokarmowej u niemowląt [1].

Podawaj prebiotyki i probiotyki. W zmniejszeniu ryzyka alergii pokarmowej u dziecka warto podawać dziecku od czasu do czasu prebiotyki i probiotyki. Pierwsze z nich to związki cukrowe znajdujące się w mleku mamy i wybranych mlekach modyfikowanych. Drugie to pożyteczne bakterie obecne w jogurtach czy kiszonkach, które wpływają na kształtowanie się flory jelitowej malca. Bakterie jelitowe uczestniczą w rozwoju układu immunologicznego, czyli odporności dziecka i zapewniają tym samym ochronę przed chorobami alergicznymi [1]. Pamiętaj jedynie, żeby robić to po konsultacji z lekarzem!

  1. P. Dziechciarz i wsp., Jak zapobiegać alergii na pokarmy, [online] https://www.mp.pl/pacjent/pediatria/zywienie/52607,jak-zapobiegac-alergii-na-pokarmy (dostęp: 25.05.2022).
  2. J. D. Piotrowska-Jastrzębska, Zapobieganie alergii pokarmowej i innym chorobom atopowym u dzieci, „Nowa Pediatria” 2002, nr 2, s. 105–109, [online] http://www.czytelniamedyczna.pl/2284,zapobieganie-alergii-pokarmowej-i-innym-chorobom-atopowym-u-dzieci.html (dostęp: 25.05.2022).

Olga Dąbska, dr nauk o zdrowiu

Absolwentka Uniwersytetu Medycznego w Lublinie. Doktorat na Wydziale Nauk o Zdrowiu z zakresu geriatrii. Jest autorką kilkudziesięciu publikacji naukowych z zakresu geriatrii, promocji zdrowia i profilaktyki w czasopismach krajowych i zagranicznych. Opracowuje teksty do czołowych platform i serwisów internetowych o zdrowiu i zdrowym stylu życia. Jest też redaktorką w magazynie o stomatologii.

Kontakt: PPF „HASCO-LEK” S.A. ul. Żmigrodzka 242e, 51-131 Wrocław

Informacja o leku: tel. (+48 22) 742 00 22
informacjaoleku@hasco-lek.pl

Korzystanie z serwisu nie zastępuje diagnozy lekarza czy konsultacji farmaceuty, zaleceń lekarza, czy farmaceuty co do przyjmowania leków, a także treści ulotki i Charakterystyki Produktu Leczniczego. Dołożyliśmy wszelkich starań, aby opublikowane opracowania były najwyższej jakości i odpowiadały potrzebom czytelników, a również były zgodne z obowiązującymi przepisami i wytycznymi. Nie ponosimy odpowiedzialności za własne decyzje użytkowników, mogące mieć wpływ na ich zdrowie, prowadzoną działalność gospodarczą lub zawodową.