Sposób żywienia przyszłej mamy jest jednym z ważniejszych czynników odpowiedzialnych za prawidłowy przebieg ciąży i rozwój dziecka. Warunkuje też pomyślny przebieg okresu laktacji i zdrowie kobiety po okresie połogu. Ogólne zasady żywienia podczas ciąży są takie same jak u wszystkich zdrowych ludzi. Jednak konieczne jest wykluczenie z diety pewnych produktów. Sprawdź, czego nie można jeść w ciąży.
Negatywny wpływ alkoholu w ciąży został bardzo dobrze udokumentowany. Spożywanie go wiąże się z ryzykiem:
Z uwagi na brak możliwości ustalenia bezpiecznej granicy ilości alkoholu do spożycia w czasie ciąży zalecana jest abstynencja przez całe jej trwanie [1].
A co z kawą będąca źródłem kofeiny? Przede wszystkim warto pamiętać, że kofeina znajduje się również w czekoladzie, herbacie, kakao czy coli. W nadmiarze kofeina wiąże się z ryzykiem zwężenia naczyń krwionośnych w macicy i łożysku oraz podniesienia pracy mięśnia sercowego dziecka. Uważa się ją za potencjalnie szkodliwą na wzrost i rozwój. W czasie ciąży spożycie kofeiny powinno wynosić do 300 mg/dobę, co w praktyce przekłada się na 1–2 filiżanki kawy dziennie. Najlepsza jest słaba kawa w ciąży, optymalnie bezkofeinowa i z dodatkiem mleka [1].
Zastanawiasz się, czego nie wolno jeść w ciąży? Lista produktów spożywczych zakazanych dla przyszłych mam jest naprawdę obszerna:
Produkty te są zakazane w ciąży z uwagi na potencjalne ryzyko zakażenia mikrobiologicznego – lepiej ich unikaj.
W diecie kobiet ciężarnych należy unikać nadmiernej ilości soli, cukru, ostrych przypraw (np. musztarda, czerwona papryka, pieprz cayenne) i marynat [2]. Pamiętaj, aby nigdy nie jeść produktów żywnościowych po upływie daty przydatności do spożycia. Ze względu nadmierną ilość witaminy A (w postaci retinolu) niewskazane jest jedzenie wątróbki w ciąży. Nadmiar tego składnika może powodować wady wrodzone u dziecka: wady twarzoczaszki, ośrodkowego układu nerwowego oraz serca [3].
Ogranicz również źródła izomerów trans-nienasyconych kwasów tłuszczowych, takich jak m.in. twarde margaryny, przemysłowo wytwarzane ciasta, wyroby czekoladowe, chipsy czy fast-foody w ciąży [3]. Czego nie można jeść w ciąży? Lista obejmuje również żywność wysoko przetworzoną (np. zupy w proszku, konserwy mięsne) [2]. Z jadłospisu przyszłej mamy wyklucz też ryby mogące zawierać duże ilości rtęci, takie jak tuńczyk, rekin, miecznik i marlin [4].
Co wyeliminować z diety ciężarnej? Uważaj na zioła i niektóre składniki suplementów diety, takie jak m.in.: borówka brusznica, lubczyk ogrodowy, serdecznik pospolity, ziele piołunu, aloes, olejek anyżowy, liść boldo, kłącze pluskwicy, olejek koperkowy, nasienie kozieradki [5].
Pamiętaj! Czytaj etykiety, a jeśli masz wątpliwości – zapytaj swojego lekarza. To nie jest czas na eksperymentowanie z jedzeniem. Najważniejsze jest zdrowie Twoje i dziecka.
Kontakt: PPF „HASCO-LEK” S.A. ul. Żmigrodzka 242e, 51-131 Wrocław
Informacja o leku: tel. (+48 22) 742 00 22
informacjaoleku@hasco-lek.pl
Korzystanie z serwisu nie zastępuje diagnozy lekarza czy konsultacji farmaceuty, zaleceń lekarza, czy farmaceuty co do przyjmowania leków, a także treści ulotki i Charakterystyki Produktu Leczniczego. Dołożyliśmy wszelkich starań, aby opublikowane opracowania były najwyższej jakości i odpowiadały potrzebom czytelników, a również były zgodne z obowiązującymi przepisami i wytycznymi. Nie ponosimy odpowiedzialności za własne decyzje użytkowników, mogące mieć wpływ na ich zdrowie, prowadzoną działalność gospodarczą lub zawodową.